Scurta istorie a vehiculelor electrice

In ciuda a ce ar putea crede lumea, vehiculul electric nu e o inventie moderna, ci a aparut inca de la mijlocul secolului 19. Prototipuri ale unor masini electrice au existat inca din 1828, cand un inventator maghiar a produs pentru prima oara un motor electric. Recordul de viteza terestra a fost detinut de vehicule electrice pana prin anii 1900.

Dupa o lunga perioada in care motoarele cu combustie interna au dominat piata, in anii recenti s-a investit din ce in ce mai mult in cercetare pentru scaderea costurilor si marirea eficacitatii motoarelor electrice.

Cu siguranta, cele mai de succes vehicule electrice raman inca cele de transport in comun, asta datorita faptului ca pot fi alimentate cu curent electric direct prin sine sau cabluri, eliminand nevoia unui acumulator. Vehiculele ca metroul, tramvaiul sau troleibuzul sunt atat de comune incat rareori ne gandim la particularitatea ca folosesc curent electric.

Prima locomotiva electrica a fost construita in 1837 si a starnit mari controverse deoarece muncitorii de pe locomotivele cu aburi o considerau un pericol pentru slujbele lor. 30 de ani mai tarziu a aparut si primul tren de pasageri electric, iar in 1881 Siemens a dat in folosinta primul tramvai electric.

In prezent, cele mai rapide vehicule terestre sunt trenurile electrice, chiar daca nu includem si trenurile Maglev care functioneaza cu levitatie magnetica si pot atinge 550 km/h.

Dupa tentativa Prius, masina care a readus in opinia publica discutiile despre vehicule electrice e cu siguranta Tesla. Cu ultimele inovatii in domeniu, o Tesla se poate incarca in doua 2 ore, oferind o autonomie care se imbunatateste continuu de la model la model.

In mod ciudat insa, tehnologia actuala seamana la baza foarte mult cu cea de acum 100 de ani.
Motoarele cu combustie interna poluau mult mai mult decat acum, ceea ce a ridicat interesul pentru calesti si masini electrice si a facut ca la inceputul secolului 20 acestea sa reprezinte 1/3 din totalul vehiculelor in circulatie. In acel moment exista deja prima masina hibrida, numita Lohner-Porsche Mixte, iar Edison lucra din greu sa imbunatateasca performantele bateriilor, care reprezentau punctul slab al autovehiculelor.

Desi Ford nu mai e un nume atat de important in ziua de azi, ei au fost cei care au taiat avantul avansurilor in masini electrice. In 1908 Henry Ford a revolutionat piata automobilelor cu Ford Model T, o masina cu motor de 2,9 litri si 4 cilindri asezati in acelasi bloc, o tehnologie revolutionara la acea vreme. Model T era ieftina si fiabila, iar pana in 1935 disparusera aproape toate vehiculele electrice de pe piata.

Interesul pentru motoare electrice nu a inceput sa reapara decat odata cu cresterea pretului combustibilului fosil, coroborat cu aselenizarea in care s-au folosit roboti electrici.

Electricele s-au extins la biciclete, trotinete, si alte vehicule care au profitat de reducerea dimensiunilor motoarelor si bateriilor. Dar nu au ramas fixate terestru ci au ajuns sa fie considerate solutii si in diverse vehicule aeriene. Exista elicoptere electrice, drone si aeroplane autonome ce se alimenteaza cu energie solara.

Nu a fost o calatorie usoara pentru vehiculele electrice de cand se chinuia Thomas Edison sa imbunatateasca bateria, insa odata cu aparitia Tesla si constientizarea pericolelor pe care combustibilii fosili le prezinta pentru mediu, interesul pentru vehicule electrice a reinviat.

Tagged with:
Posted in Articole
Facebook

Inscriere in directoare

Oferim serviciul de inscriere in directoare web romanesti de peste 5 ani. Avem o lista de peste 120 de directoare romanesti, online, pe care o actualizam in mod continuu. Pachetul este de 22 euro (PayPal, Transfer Bancar). Pentru directoare straine, contactati-ne.

Advertoriale
Va oferim articole cu link-uri in ele, pe o retea de siteuri de calitate, cu ip-uri unice. Articolele pot fi scrise de noi, sau de dvs, doar pentru publicare. Avem o gama larga de nise, printre care sanatate, divertisment, sport, administratie, culinar si chiar auto.